Historia

Invalidipyörä ja merihätätapaus

Runar v Zansen ja Matti Valta.

Selailin sadepäivänä vanhoja  Radiosähköttäjä lehtiä. Niistä löytää jos jonkinlaista tarinaa näille palstoille. Ja mukava noita on kertaukseksi lukea itsekin. Nyt kyseessä on  vuoden 1975  Radiosähköttäjä lehdet, joista poimin erään aika erikoislaatuisen tapauksen.

Ensinnäkin  RS lehdessä  3/1975  oli vetoomus "Auta miestä mäessä"  Kyseessä oli juttu jolla Rs liiton hallitus ponkaisi rahankeräyksen liikkeelle, eräälle siihen aikaan todelliseen sosiaaliloukkuun pudonneelle  entiselle invalidisoituneelle radiosähköttäjä- veljelle. Kyseessä oli Runar v Zansen joka oli aloittanut  radiosähköttäjän uransa jo vuonna  1937. Eli ennen sotia, ja oli myös joutunut sodan aikana internoiduksi  Kanadan keskitysleirille  ajalla  1941- 1945.  No sen aikaisista sosiaali- / eläke-etuuksien puutteista , erilaisista palvelusajoista ja työttömyydestä johtuen hän oli joutunut täysin tyhjän päälle, ja eli pelkällä pienellä kansaneläkkeellä ilman merimieseläkejärjestelmän tukea. Tästä syystä SR hallitus  keräyksestä teki aloitteen.

No seuraavassa  SR numerossa   4/1975  elokuu.  Radiosähköttäjä Matti Valta, joka hänkin oli  ex ammattikuntamme veteraaneja, aloittanut radiosähköttäjän uransa  1951, kirjoitti   artikkelin lehteen merihätätapauksesta, jossa osallisina olivat hänen ja Runar v Zansenin  laivat  etelä - Itämerellä   31.3.1957.  Matti Vallan laiva oli Ss Asturias joka upposi, ja Runar v Zansenin laiva oli  Ss  Satakunta.   Ss  Satakunta pelasti kaikki  Ss Asturiaksen miehistön jäsenet, Matti Valta mukaanluettuna, ja  Runar v Zansen hoiti Ss Satakunnasta käsin hätäradioliikenteen.  Ss Satakuntakin oli pahasti yhteentörmäyksessä vaurioitunut.

Matti Valta vetosi omassa kirjoituksessaan kovasti kaikkiin jäseniin tuon  Invalidipyörä keräyksen onnistumisen  puolesta. 

Seuraavassa SR lehdessä   numero 5/1975  Runar v Zansen  vastasi Matti Vallalle omalle kirjoituksellaan, jossa hän tavallaan vähätteli omaa ja laivansa osuutta  Ss Asturiaksen miehistön pelastamisessa.  Kuitenkin Runar v Zansen oli  liiton lehdet lukenut tarkkaan ja huomannut Matti Vallan kirjoituksen.

Itse en tuntenut Zansenia, mutta Matti Vallan muistan todella hyvin, sillä hän seilasi kipinänä useita vuosia kanssani yhtä aikaan maailman merillä, ja oli aktiivisesti myös bandillä eli  12630 khz:lla.  Hän osallistui myös  Rs-liiton järjestämille kesäpäiville 1970 luvun lopussa , muistaakseni ainakin pari kertaa.  Matti Valta oli melkoinen tupakkamies, ja häntä siitä lääkärit olivat varoittaneet. Hänelle taisi käydä samoin kuten Zansenille, että jalat jouduttiin viemään, ennenkuin hänestä aika jätti.

Yllä olevasta on skannattuna liitteenä  1. SR-Hallituksen keräysvetoomus. 2. Matti Vallan kirjoitus ja kertomus haaksirikosta.  3.  Runar v Zansenin vastaus Matti Vallalle.

Seppo Sihvonen, jäsen nro 1122

 Sorry, nuo liitteet tuossa alhaalla menivät väärään järjestykseen.

 

Liitetiedostot:
TiedostoTiedoston koko
Lataa tämä tiedosto (Auta miestä mäessä.jpg)Auta miestä mäessä.jpg584 kB
Lataa tämä tiedosto (Valta.jpg)Valta.jpg1428 kB
Lataa tämä tiedosto (Vastamäessä.jpg)Vastamäessä.jpg1602 kB