Historia
Merimieseläke ja sota-aika.
- Tietoja
- Viimeksi päivitetty: 15.09.2013 12:14
- Julkaistu: 25.08.2013 08:45
- Kirjoittanut Seppo Sihvonen
- Osumat: 2169
Lähdin itse merelle 1959 ensimmäistä kertaa Rettigin M/t Hangalla, en kylläkään vielä radiosähköttäjäksi vaan messikalleksi. m/t Hanga oli toukokuussa -59 Naantalin redillä ankkurit pohjassa. Naantalin öljysataman laiturissa makasi silloin, kyljellään uponneena, marraskuussa 1958 räjähtänyt m/t Tupavuori.
Tuolloin suomalaisissa aluksissa palveli vielä paljon sodankäyneitä merimiehiä. Näiden merimiesten juttuja, sekä miehistön, että päällystön kertomia, sain kuunnella silmät pyöreinä. Jatkosodan päättymisestä oli silloin kulunut vasta 15 vuotta. Merimieseläkelaki tuli voimaan vuonna 1956. Kaikenlaiseen sosiaaliturvaan liittyviä lakeja vasta mietittiin ja poliittisissa puolueissa rakenneltiin alaa koskevia lakiehdotuksia. Osaa sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä joudutiin vauhdittamaan jopa työtaisteluilla parin seuraavan vuosikymmenen aikana.
Vaikka lähdin seilaamaan alle kaksikymppisenä niin merimieseläkelaki koski silloin vasta 23 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia merimiestoimessa olevia. Samoin taisi olla muittenkin eläkelakien piirissä, siis ikäraja.
Lähdin radiosähköttäjänä seilaamaan toukokuussa 1965. Tuolloinkin radiosähköttäjissä oli vielä kymmeniä sodan käyneitä, sota aikana erilaisissa radiotoiminnassa mukana olleita radiosähköttäjiä, mm enoni. Muistaakseni hän oli ollut Man saarella internoituna jonkin aikaa. Selatessani vanhoja RS lehtiä löysin RS Huhtikuu 1969 lehdessä silloisen puheenjohtajamme Jaakko Oraviston kirjoittaman artikkelin: "Merimieseläkelaki ja sodanaikainen palvelu".
Eläkejärjestelmät- ja lait ovat kehittyneet vuoden 1969 jälkeen. Oman ikäluokkani ei tarvitse mietiskellä silloisia eläke asioitten puutteita. Nykyisin meitä eläkeläisiä käsitellään yleisesti ottaen hyvin, vaikka silloin tällöin meitä ystävällisesti kutsutaankin "kestävyysvajeeksi". On kaikennnäköiset eri eläkemaksujärjestelmien yhteensovittamiset ja laskuperusteet, jotka takaavat erilaisisa ammateissa ja eläkelakien piirissä hankitut eläkekertymät yhteen varsinaista eläkepalkan maksua varten. Ja jos töitä on saanut tehdä, niin jotenkin tullaan toimeen. Tämän hetken seilaavilla suomalaisilla merimiehillä taitaa olla roimasti hurjemmat prosentuaaliset omavastuumaksut kuukausittain kuin meillä vanhemmilla aikanaan.
No, radiosähköttäjille ei enää kerry merimiesaläkettä, koska meitä niissä toimissa ei enää millään saralla ole. Muilla nimikkeillä toimivat tienaavat Tel , YEL tai muitten eläkelakien piirin kuuluvia eläkkeitä.
Ohessa on liitteenä skannaamani Jaakko Oraviston kirjoittama juttu RS 4/1969 joka pohtii sodankäyneitten radiosähköttäjien eläke asioita.
Seppo Sihvonen