Historia

S/s Brita

STRY:n vintillä olevasta materiaalista löytyi pari historiallista  laiva-radioaseman kuvaa. Jaa, kaikkien laivojen radioasemien kuvat ovat jo historiaa. Enää ei ole ammattia, ja kaikki viestintävälineet ovat yleensä integroitu jonnekin brykän nurkkaan. Lukuunottamatta joittenkin matkustajalaivojen pursserin toimistoissa olevia varusteita.

 

Ohessa on kaksi mustavalkoista kuvaa   1930 luvun kauppalaivasta. Ss Britan rx kalustosta ja  erikseen  tx kalustosta. Kuvat on julkaistu  SR r.y:n 25-vuotis juhlajulkaisussa  v. 1945  ensimmäisen kerran.

 

Kuvat on otettu  oletettavasti ennen sotia Kemin satamassa. Kuvien takaa löytyi kuvaajan tiedot, mutta ei päivämäärää.    Kemin Kuvaamo.  Omistaja Rakel Savia. Kemi.

Kuvaaja oli merkannut kuvien taakse kuvatekstin: Tyypillinen nykyaikainen laiva-asema.

Ss Brita OHDX

ex Maid  of  Corfu.

Brt 4200  pituus 92 m, leveys 13,3 m  syvyys 7.16

Ss Brita oli rakennettu Rostockissa  1907.

Suomeen aluksen osti  Loviisan kalastus Oy/ Lovisa Fiskeri Ab.  Eli tuo  Loviisan kalastus kuului  Nordströmin varustamoihin.  Yritin etsiä laivan historiasta jotain tietoja. Sen verran sain selvää, että ko alus oli  tehnyt muun muassa sotien jälkeen  sillinpyynti tukialuksena Islannin vesille Atlannille.  Äänimeren sivujen kautta löysin linkin  Suomen merimuseon sivuille, josta löytyi tarkemmat tiedot aluksesta.  Samoin sieltä löytyi heikohko mustavalkoinen kuva ko aluksesta

Ohessa lainaus  Navis Fennica  kirjasarjan toisesta osasta sivuilta 200 ja 201. ( WSOY 1994 )

"Saksalaiset takavarikoivat useita aluksia vielä 15.9.1944 jälkeenkin"

"Brauner-Bergin leirillä Kielin lähistöllä oli viiden laivan miehistöt: 114 henkeä, joista 14 naisia. Noista vangeista 19 lähetettiin työskentelemään Ruhrin alueelle, ja heistä 10 ei palannut koskaan.  Höyrylaiva Britan 23 hengen miehistöstä 16 vietiin työhön hampurilaiselle Howaldtswerken telakalle. Sota ja voittajat kohtelivat sodan jalkoihin jääneitä merimiehiä ja siviileitä useimmiten piittaamattomasti ja raa'asti."

Enoni Toivo Erjanko  toimi myös  radiosähköttäjänä tässä Loviisan kalastus Oy:n Britassa sodan jälkeen, samoin saman varustamon Ms Gretassa ja Kenneth'issä. Hänen SR jäsennumeronsa on  329. Hän jäi eläkkeelle vuonna  1972.

Seppo Sihvonen

1122

 

 

*************************************************

Huomio 1.9.2019: kaikki liitekuvat eivät tunnu latautuvan?

Kokeilin lisätä SS Britan kuvan, joka on Bockin maalaus. Se tuntui nousevan näkyville.

Sivustollamme oli taannoin laaja tietosuojapäivitys, jonka jälkeen "jotain kai tapahtui"?

Pahoitellaan, mutta yritämme korjata kuvat ja linkit näkyville. 

J. T.