Historia

Vuoden 1980 suuri työsulku-taistelu.

Suomen  Varustamoyhdistys r.y. julisti  Suomen Radiosähköttäjäliiton jäsenille ja Suomen Konepäällystöliiton jäsenille maailmanlaajuisen työsulun alkamaan  1.4.1980  Tämä oli sikäli  mielenkiintoista, että perinteisesti  vuoteen 1980 saakka  työntekijäjärjestöjen ja varustamoyhdistyksen väliset työtaistelut ( lakot )  yleensä kohdistuivat vaan kotimaan satamissa oleviin aluksiin. Mutta keväällä 1980  työsulku oli työnantajapuolen julistamana maailmanlaajuinen.  Työsulku kesti kaikkineen noin  puolitoista kuukautta.  Työsulun ja lakon lopettamissopimus allekirjoitettiin 21.05.1980

Meitä on vielä monta SR  jäsentä kertoilemassa näistä tapahtumista.  Radiosähköttäjät poistuivat laivoistaan  jopa australialaisissa satamissa. Euroopan satamista puhumattakaan.  Näiden jäsenien ja liiton välillä käytiin kymmeniä puhelinkeskusteluja työtaistelu aikana. Työtaistelun muoto antoi meillekin Suomen Radiosähköttäjäliitossa  erinäisiä neuvotteluvaltteja,  kun keskusteltiin varustamoyhdistysten kanssa millä tavoin, ja millä ehdoin työsulussa olevat radiosähkötäjät palaisivat aluksille, hotelleista tai matkustajakodeista.  Joissakin tapauksissa jäsenet joutuivat jopa viranomaisten nappaamina putkaan.

Ohessa liitteinä Suomen Radiosähköttäjäliiton  työsulun aikaisia tiedotteita. Puheenjohtajan palsta kirjoituksia, liittyen tähän selkkaukseen.

En valitettavasti saanut noita liitteitä tarkkaan aikajärjestykseen, kuten olisin halunnut.  Mutta liitteiden otsikkotekstien päivämäärien mukaan voitte ne selata aikajärjestyksessä.

Tuon  työsulkutaistelun aikaan syntyi kymmeniä hyviä tarinoita ja juttuja  solidaaristen jäsentemme poistuttua laivoistaan ulkomailla.  Vieläkin näistä tapahtumista kuulee ja aistii erilaisissa yhteydenpidoissa.   Suomen Radiosähköttäjäliiton aikana on ollut monta muutakin paljon tunteita herättäviä  työtaistelua.  Eri sektorien työtaisteluista olisi  hyvä saada tänne historiikkiin asianosaisten kirjoituksia, tai skannattuja dokumentteja.

Seppo Sihvonen