Historia

Esitys liiton syyskokoukselle 1985 FGMDSS

Seppo Sihvonen

Osallistuin 1980 luvulla Suomen Radiosähköttäjäliiton edustajana YK:n alaisen  merenkulun turvallisuusasioita käsittelevään IMO:n ( International Maritime Organisation )  radioalakomitean kokouksiin yhtenä  suomalaisen delegaation jäsenenä.

Suomen delegaatio käsitti: Delegaation johtaja, Posti- ja Lennätinhallituksesta  insinööri Touko Hahkio, Suomen Varustamoyhdistyksestä minun aikanani yleensä asiamies Niilo Oksa. Merenkulkuhallituksen edustaja ( nyt en muista nimeä ) ja viimeisimpinä vuosina myös  merivartioston edustajana  komentaja Tiilikainen. Suomen valtio yleensä kustansi koko delegaation lentomatkat edestakaisin.Hotellimaksut ja päivärahakulut meni muistaakseni liiton kassasta.  

Imon Radioalakomitean kokoukseen osallistuttiin melkein kaikkien merkittävien merenkulkumaiden osalta tällaisella " Three partite" koostumuksella, eli  Valtion edustajat, työnantajajärjestöjen edustajat sekä työntekijäjärjestöjen edustajat.

Ohessa on liitteinä yhteenveto ja yleiskuva noista jutuista  suurinpiirtein vuosilta  1980 - 1985. Tämä radioalakomitean työ siis tähtäsi merenkulun radioturvallisuus yhteyksien täydelliseen automatisointiin. Silloin asiasta  puhuttiin "Future Maritime  Distress and Safety System" nimellä.  Rikkaitten länsimaisten merenkulkuvaltioitten ja näiden varustamoyhdistysten aloite myös IMO:ssa ajettiin väkisin maaliin.  Mutta monta vuotta tämä valmistelutyö kesti, ja  tonnikaupalla papereita painettiin ja satoja tunteja työryhmätöihin kulutettiin aikaa. Lopputulos on se minkä tiedämme, eikä jälkiviisasteluun paljot ole aihetta.

Olen kirjoittanut ko FGMDSS  järjestelmästä useammassakin  Radiosähköttäjä lehdessä  1980 luvulla. Eikä niitä tietty nyt enää sikäli ole tarpeen toistella, kuten ei ehkä tätä kirjoitustakaan.  Mutta joittenkin vanhojen  kipinöiden kanssa turistessa ollaan keskusteltu siitä, että  Suomen Radiosähköttäjäliiton  historiikia pitäisi saada talteen tänne  ST ry  sivuille. Tämäkin selostus on osa sitä. Se on minun ja  SR liiton näkemys tapahtuneista.  Redariosasto ja  silloisen Merenkulkuhallituksen henkilöt voivat esittää jotain muuta.  Meillä kaikkilla on hiukan erilaiset silmälasit ja kuulolaitteet.

Ohessa liitteinä oleva selostus on skannattu tavallisella kirjoituskoneella kirjoitetuista liuskoista. Siihen aikaan ei paljot ollut vielä käytössä textureita eikä tietokoneita.  Liitteet ovat aika järjestyksessä  sivu1 - sivu 9.