Jäsenet

Isoveli valvoo, on aina valvonut !

Maailmalla syntyi kova rähäkkä, kun U.S.A:n  tiedusteluvirkamies  Snowden paljasti arkipäiväisiä rutiineitaan  datatiedustelusta  CIA:n ja FBI:n  hyväksi.   Nyt liikkuu tietoa ja mielipiteitten  vaihtoa tietysti valtavat määrät  enemmän kuin esimerkiksi   1965 tai  1970. Noina vuosikymmeninä ei liikkunut edes taloudellista tietoa siinä määrin mitä nyt kvartaali-globaalitalouden aikana menee. Talous puksutti silloin lujaa ilman kvartaaleita ja jokapäiväisiä kauppalehden kärsimysuutisia.

Nyt tietojen välittäminen on helppoa,  välineet pieniä ja halpoja, suhteessa esimerkiksi radiosähköttäjien aikanaan käyttämiin radiolaitteisiin.  Oltiinhan me radiosähköttäjätkin jossain vaiheessa jonkinlaisia radiotiedustelijoita. Pistettiin radiopuheluita ja sähkeitä  maailmalle, ilmoilteltiin tarvittaessa omia positioita ja siinä sivussa kuunneltiin toisten ihmisten juttuja.  Ei niitä asioita tietty minnekään CNN:ään tai BBC:hin menty huutelemaan.  Armeijassa oloaikaan treenattiinkin  oikein kunnon radiotiedustelua.  Merellä ollessa kuulosteltiin toistemme käsialoja ja vaihdettiin tavallaan sisäpiirissä  aika paljon uutisia ja tietoja.  Jotkut vois sanoa sitä juoruiluksikin radiotietä käyttäen.

Suomen sotien ja toisen maailmansodan aikana oli eri armeijoitten palveluksessa tuhansia radiotiedustelijoita , nimenomaan radiosähköttäjiä, jotka  yrittivät saada vastapuolen tietoja urkittua ja välitettyä omille esikunnilleen, aiheuttaakseen tykeillä ja torpedoilla tuhoa vastapuolen pahoille pojille.  Tunnettu suomalainen radiotiedusteluyksiköitten komentaja eversti Hallamaa joutuikin sodan jälkeen lähtemään ansioituneen toimintansa takia  Espanjaan pakoon. Pääsi välttämään sillä  KGB:n kylmät sormet niskastaan.

Radiotelexin tultua  kuvioihin 60- ja 70 lukujen taitteessa, niin sitä raksutusta ja liikennettä ei  näin tavallisen titarin keinoin pystynyt tulkkaamaan. Eli hiukan radiosalaisuus parani sen myötä.  Samoin teki  satelliittiyhteydet aikanaan, jotka meidätkin pisti  käppäilemään lankonkia pitkin alas merimieskirja kourassa.

No Snowden kuulemma luuhailee edelleen Moskovan transit hallissa, Putinin juttujen mukaan, ja ihmettelee mihin suuntaan lähtee.  Itse kyllä luulen niin, että Venäjän tiedustelupalvelu on kyllä hiukka siinä Transit halleissa luuhamisen sivussa puristanut joitain tarpeelliseksi ja tavoittelemisen arvoiseksi katsomiaan tietoja  siitä äijästä ulos.

No tämä on tietysti aivan allekirjoittaneen omia arvailuja eikä perustu mihinkään faktoihin, mutta tyhmiä nuo venäläiset olisivat elleivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen.

Venäjällä ja Kiinassa taitaa systeemi olla sellainen, ettei sieltä pahasti minkäänlaisia "snowdeneita" pääse ulos luikkimaan ja tietoja vuotamaan. 

Näin uskoo:  Seppo Sihvonen

p.s.   Tämä piti mennä ikäänkuin kommentiksi  Tikkiksen  STRY  blogikirjoitukselle, mutta jostain syystä en saanut siirrettyä  näitä rivejä oikeaan kategoriaan.