Jäsenet

Yle. fi nettiuutisista Kokoomuksen vaaliristeilyltä

Ohessa  Ylen sivulta kopioitu Pekka Ervastin kolumni  Stubbilaisten vaaliristeilystä.

Pekka Ervasti: Kokoomus kylki auki

Kuukausi riehakkaan kepuristeilyn jälkeen samaan Tallinnan-laivaan kapusi alakuloinen kokoomus. Karille ei ajettu, mutta Stubbin säästölista repii puolueen kylkeä auki, kirjoittaa risteilyltä Pekka Ervasti.

Pekka Ervasti Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Tamperelainen kokoomusaktiivi katseli laivan yökerhossa vaalinäkymiä Ilves-fanin realismilla: "Tää peli on hävitty. Mennään makkaralle".

Puoluejohto yritti valaa apeaan kokoomusväkeen taistelumieltä. Haastetta piisaa, gallupit tarjoavat karvasta pronssia kepun ja demarien jälkeen. "Vaalit ratkaistaan kahden viimeisen viikon aikana", Alexander Stubb yritti innostaa sunnuntain palopuheessaan, joka oli yhdistelmä stand up -komiikkaa ja pölynimurikauppiaan retoriikkaa.

Mitä muuta Stubb voisi sanoa? Kokoomuksen kannatus on nyt puolueen kovassa ytimessä, noin 16 prosentin tuntumassa. Lisä-äänet tulevat jengistä, joka empii, istuu aidalla tai torkahtelee vielä.

Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Stubb jo esitteli kokoomuksen säästölistan pääkohtia: sosiaalietuuksien leikkauksia tai jäädytyksiä, työttömyysturvan keston, kehitysavun, keskushallinnon ja ministeripaikkojen leikkauksia.

Sunnuntaina tuli fanfaarien kanssa puolueen työlista. Se on kuin suoraan EK:n myllystä

Sunnuntaina tuli fanfaarien kanssa vielä puolueen työlista. Se on kuin suoraan EK:n myllystä.

Todistamaan oli vielä nostettu ihkaelävä entinen demari, VATT:in ylijohtaja Juhana Vartiainen. Hän ei pettänyt uusien puoluekumppaniena odotuksia. Vartiainen asemoi itsensä parilla puheenvuorolla työelämän rautahampaisiin. Siitä on loikkarin hyvä lähteä vaalibaanalle, kun vielä löytäisi vaalipäällikkön ja rahoitusta.

Kokoomusta on silti syytä onnitella kansalaisrohkeudesta, kun se vastasi yleiseen huutoon konkretian perään.

Reaktiota ei tarvinnut pitkään odotella. Vihreiden Ville Niinistö ja akuuttiin syrizaan sairastunut vassarien Paavo Arhinmäki parahtivat heti säästöille ja leikkauksille. Pikkuoppositio elää omassa vaalikuplassaan. Sinne ei Suomen talouden mörköjä päästetä kummittelemaan.

Maanantaina persujen odotetaan vastaavan omalla ohjelmallaan. Myöhemmin myös kepun ja demarien toivotaan skarppaavan omia sopeutuskeinojaan.

Kokoomuksen ja ehkä koko vaalikeskustelun kannalta saattaa olla ratkaisevinta, minkä linjan demarit ottavat.

Sdp taistelee kokoomuksen kanssa vaalien kakkospaikasta ja samalla myös hallituspaikasta. Uskaltaako se nyt lähteä liikkeelle omilla leikkauslistoillaan? Tohtiiko se nähdä työelämän puolella suurta remontin tarvetta? Eppäillähän tuota soppii.

Demarien taitaa olla turvallisinta pysyä vanhoissa poteroissa. Ay-pamppu Antti Rinteen johdolla kerätään pisteet ja äänet duunareilta ja ennen kaikkea duunarijärjestöiltä. Ettei vaan menisi taas eipäs-juupas-jankkaamiseksi koko vaalikeskustelu.

Pääministeri Stubbin toista kotimaista käyttäen, kokoomus on "in deep shit". Se oli sitä risteilyllä ihan kirjaimellisesti, kun osa laivan käymälöistä antoi ylen kesken risteilyn. Ei auttanut, vaikka keskusradiossa huhuiltiin ympäristö- ja jätehuoltoasoista vastaavaa ministeriä Sanni Grahn-Laasosta apuun.

Ei hän ehtinyt. Hän taputti seisaallaan puheenjohtaja Stubbin puheelle.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja