Historia

Nokia 9000 Communicator

Ajauduin vuodeen 2000 tienoilla pieneksi aikaa ST ry toimistoon töihin. Asuin Herttoniemessä josta mukava metroyhteys Kamppiin josta 20 minuutin kävely aamuisin töihin.
Huomasin että silloin Hertsikasta meni bussi suoraan toimiston ikkunoiden eteen ja ryhdyin tietenkin käyttämään sitä. Sai istua bussissa, matka-aika toki piteni ollen noin tunnin. Usein mietin että Turusta junalla Hesaan olisi ollut vain 2 tuntia, mutta lippu rutkasti kalliimpi. Siis HKL bussi.

Pitkän matka-ajan kompensoin tekemällä töitä, minulla oli Nokia 9000 Communicator, jossa erinomainen näppis ja leveä näyttö. Sillä pystyi maksamaan mm. laskut mukavasti.

Sitten joku maailmassa pani minutkin siirtymään rintataskuun menevään pieneen kännyyn. Yksi sellainen, Motororolan muuten, sitten kolmen vuoden käytön jälkeen hyytyi. Akku! Ja akku ei ollut vaihdettavissa eli koko keksintö muuntui ongelmajätteeksi. Muistin Communicatorini joka vietti hylättynä aikaansa romulaatikossa. Hain sen esille, latasin hiukan ja painoin starttia, ja kas! Nokia kuiski näytöltään menneitä, ja tökkäilin kuvakkeita. 20 vuotta lepoa oli siis mennyt turvaisesti?
Mutta Nokia ei startannutkaan töihin! Muistin vasta sitten että että muuten lähes täydellinen työkalu ei totellut kännykän näytön hiplailuja. Nokia ei osannut sitä siis aikoineen vielä tehdä? Sääli. Piilotin Commarin takaisin piiloon... Silti etukirjain iso C eikä K.

Pikkujuoru vielä: Noilla tunnin HKL bussien matkoilla rakentelin Commariini silloisen Vuoristopuron haikupalstoille haikuja, ja hyvin meni. Tuli hyviä haikuja. Nykyisille kännyköiden näytöille niiden editointi olisi "hivenen" konstikasta?

Nyt muistan lopun elämääni että Communicatoria ei tarvitse (eikä voi) hiplata näytöltä, siinä on erinomaiset näppikset, ihan kuin oikeassa tietsikassa! Pitäsikö vielä joskus kaivaa ja aktivoida? Nokian silloiset akut olivat  ilmiselvästi erittäin kestäviä, eivätkä kai koskaan syttyneet edes palamaan kuten nykyiset akut joskus??

Voi aikoja, miksei niitä saisi palauttaa takaisin?

Tikkis 2023

Liitetiedostot:
TiedostoTiedoston koko
Lataa tämä tiedosto (Nokia9000.pdf)Nokia9000.pdf3405 kB