Historia

Kastelholmin tuho vuonna 1941

Radio OH - lehdestä scannattu. Kastelholm lienee tuo netin syövereistä pelastettu laivan kuva. 

Wikistä yksi rivi:

S/S Kastelholm (8 500 dwt), 3. kesäkuuta 1941, Pohjois-Atlantti, saksalaisten torpedointi, yksi miehistön jäsen menehtyi. Nordströmin varustamo.

Toinen tieto, että sukellusvene U-559 torpedoi ss Kastelholm-aluksen.

Seuraava on lainaus blogista: https://ole-bloggboken.blogspot.com/2011/01/ss-kastelholm.html

Torpederingen av ss Kastelholm

Conny Andersson skickade text och bilder av ångaren Kastelholm. När jag började forska mer  om fartyget så vad finner jag? Jo, sammanträffanden av märkligaste sort och en bekräftelse på att det ibland är nästan kusligt hur allt hänger ihop. Jag återkommer till det men först Connys text:

SS KASTELHOLM
Orten Kastelholm förknippas ofta med en viss storhet, så gäller även i detta fall gällande skeppsredare Kurt Mattssons (Helsingfors) enorma lastångare ss Kastelholm.

Fartyget, som byggdes år 1907, var på 5332 grt och nästan 134 meter långt. Med andra ord en riktig bjässe på sin tid. Det ägdes av rederi Mattsson i Helsingfors under perioden 1927-1941 varefter det såldes till en skeppsredare i Lovisa. Största delen av besättningen var ålänningar.

Befälhavare ombord under lång tid var sjökapten Isidor Eriksson från Jomala. Han förde också befälet ombord då fartyget krigsförliste på Atlanten den 6 juni 1941. Det har diskuterats om Kastelholm sänktes av en mina eller en torped, men sentida forskare påstår att det sänktes av den tyska ubåten U 559.

Näistäkö muodostuisi vähän tarkempi kuva SS Kastelholmista.

Jäsenemme Erik Olavi VANHALA, s. 2.2.1915, oli s/s Kastelmolmissa sen upotessa Pohjois-Atlannilla kesäkuussa 1941. Jäsen nr. 422. 

 

 

Liitetiedostot:
TiedostoTiedoston koko
Lataa tämä tiedosto (Kastelholm.jpg)Kastelholm.jpg295 kB
Lataa tämä tiedosto (Kastelholmin tuho.jpg)Kastelholmin tuho.jpg318 kB