Historia

Poliisiradio Hämeen läänin keskusradioasema Tampere.

 

10.09.2019

Poliisiradio.
Suomen Radiosähköttäjäliitossa oli aikoinaan myös poliisiradiossa toimivia virkamiehiä kymmeniä.  Heillä oli  omat hallituspaikkansa  Suomen Radiosähköttäjäliiton hallituksessa.  Merenkulun puolella yritimme nostaa koulutustasoa monesti. Selvityksiä ja tutkimuksia tehtiin, mutta redarit eivät antaneet periksi. Tavoitteena oli  englantilaiseen ( 1980 luvun tapaan) Radio and electronic Officer  "toimenkuva"  aluksissa, ja sille virallinen pätevyysvaatimus ja koulutus.
No kuinkas kävikään. Tavoitteeseen ei päästy. Satelliittiteknologia, tietoliikenteen automatisointi, merenkulun hätäliikenteen automatisointi ja uudelleen organisointi, pudottivat meidät pois merenkulun ammattinimikkeistöstä ja hakemaan hommia muilta aloilta.
Poliisiradion radiosähköttäjät ja viestiohjaajat, tai mitä nimikkeitä siellä nyt olikaan, niin he pikku hiljaa siirtyivät "pumpun varresta" poliisilaitosten viestiasemien ATK tukihenkilöiksi, ja  viestilaitteiden korjaajiksi. Eli periaatteessa sillä saralla pikku hiljaa hivutettiin tuonne data- ja elektroniikkamaailmaan, mitä merenkulkijat kovasti tavoittelivat. No isojyrä on kyllä silläkin sektorilla tehnyt myyräntyötä parin viime vuosikymmenen aikana.
Mutta jos ajatellaan tämän hetkistä Suomen Tietoliikennetekniset r.y.:tä  eli vanhaa liittoamme, niin  sinne nyt jäsenmaksunsa maksavat ovat just ja melkein ainoastaan niitä jäseniä, jotka ovat pitäneet pintansa valtion virkojen myllerryksessä ja toimialojen uudelleen organisoinneissa, ja ovat ikäänkuin suoraan poliisiradiosta perua olevia ATK alalle erikoistuneita toimihenkilöitä.
Ohessa on  JPG liitteinä  RS  1/1980  lehdestä  skannattu  Hämeen Läänin keskusradioaseman esittely. Esittelyn on kirjoittanut  Rauno Jutila.  Samoin toimittanut ko aseman  valokuvat.

Seppo Sihvonen

 

 

Liitetiedostot:
TiedostoTiedoston koko
Lataa tämä tiedosto (Poliisiradio 1. RS 1 1980.jpg)Poliisiradio 1. RS 1 1980.jpg1450 kB
Lataa tämä tiedosto (Poliisiradio 2.  RS 1  1980.jpg)Poliisiradio 2. RS 1 1980.jpg2391 kB