30 v takaa

Lisää
12 vuotta 3 kuukautta sitten #46 : Seppo Sihvonen
30 v takaa kirjoittanut Seppo Sihvonen
Selailin helmikuussa vuonna 1982 ilmestynyttä ST:n edeltäjän Suomen Radiosähköttäjäliiton lehteä.
Silmiin osui mm puheenjohta Juhani Tikkasen ansiokas kirjoitus Metriamppeeri. Se oli tuota aikaa kun tosiaan sai pähkäillä pää- ja varalähettimien viritysten kanssa. Ei ollut satelliittilaitteita vielä merenkulussa, vaikka niistä silloin IMO:ssa jo taitettiin peistä. NMT puhelimet ( 450 Mhz) ensimmäiset olivat tuloss Itämerenkliikenteessä vasta käyttöön. Radiotelex-laitteet olivat sen aikaisten radiosähköttäjien käyttöön tulossa ja radioasemien eliittiä.

Helmikuun 1. päivänä 1982 aloitti merenkulun yleismaailmallinen Inmarsat tietoliikennesatelliittijärjestelmä toimintansa. Tästä nyt jo standardina olevasta järjestelmästä PTH ( Posti- ja telehallitus ) julkaisi lehdistötiedotteen, joka julkaistiin myös helmikuun 1982 RS:ssä.

Samassa lehdessä oli paljon mm sen vuoden kevätkokousasioita, ja hallituksen vaalin ehdokkaitten nimiä. Olipa silloin puheenjohtajan vaaliin mm vastaehdokas Heikki Santalalle, Antti Härmä. Hallitusasioista lehdessä kritisoi mm Aarto Helin.

Kyseisen lehden ilmoituksella haettiin mm ylimääräistä radiosähköttäjää viransijaiseksi Kymen Läänin poliisiradiokeskukseen, Kotkan poliisilaitokselle. Ei taida olla enää sellaista radioasemaa olemassakaan, tuskin kohta edes Kotkan Poliisilaitosta. Kairo on ja pysyy.

Allekirjoittanut kirjoitti samassa 1/1982 lehdennumerossa englantilaisesta RS koulutuksesta Brunel Technical collegessa Bristolissa. Siellä oltiin koulutuksessa Suomea edellä. Meillä kun saatiin RS koulutukseen tasoa ja tutka- plus digit. koulutusta lisättyä, niin se oli jo liian myöhäistä.

Keimolan rannikkoradioaseman näkökulmia kirjoitteli Esko Heino. Kurssikaverini Rauman jatkokurssilta, entinen Neste Oy.n tankkereitten radiosähköttäjä.

Vuoden 1981 toimintakertomuksessa oli paljon edunvalvonta asiaa. Silloin oli myös paljon jäseniä eri sektoreilla, joiden etuja valvottiin, tes ja ves sopimuksia sorvattiin jne.

Paljon on aikaa kulunut, tekniikka kehittynyt, toimialoja poistunut ja valtameret saastuneet.

Seppo Sihvonen

Seppo!
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Oula Paltto, Tapani Salminen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivun luomiseen käytetty aika: 0.136 sekuntia