Toimialariippumattomuus

Lisää
12 vuotta 3 viikkoa sitten #82 : Pasi Kanala
Haltikissa keskustellaan kovasti ja kaksi kuumaa sanaa ovat toimialariippumattomuus ja perustietotekniikka.

Kysäisin eräällä foorumilla mitä nämä kansankielisesti pitävät sisällään ja sainkin suht hyvän vastauksen jota lainaan tässä.

Teknisestä sovellusarkkitehtuurista saa hyvän esimerkin toimialariippumattomuudesta.

Sovellusarkkitehtuurin todelliset valintakriteerit perustuvat vaadittuihin ominaisuuksiin, jotka ovat toimialariippumattomia teknisestä näkökulmasta.

Esimerkki 1: Järjestelmä, jossa vaatimuksena on myös offline-tilassa tuettu mobiilikäyttöliittymä, vaatii tietynlaisen sovellusarkkitehtuurin toteutusta varten.

Esimerkki 2: Halutaan mittalaitteelta säännöllisesti dataa taustajärjestelmään tietyllä suodatuksella. On teknisessä mielessä se ja sama onko kyseessä poliisin tutkajärjestelmä, lääketieteellinen potilaskuvausjärjestelmä tai teollisuuden mitta-anturi. Mitattavan datan luonne ja määrä sekä käytettävät tiedonsiirtokanavat (teknisiltä ominaisuuksiltaan, esim. kaistanleveyden ja vasteajan suhteen) ovat relevantteja.

Tekniset sovellusarkkitehtuurit (kutsutaan näitä vaikka viite-arkkitehtuureiksi) ovat uudelleenkäytettäviä, jos ne tehdään oikein. Nämä eivät ole edes mitenkään JulkICT "toimialakohtaisia", vaan yleispäteviä kaiken ohjelmistotuotannon yli.

Sovellusarkkitehtuurin tunnistaminen vaatii ammattiosaamista teknisistä arkkitehtuureista. Informaation hallinta on yleistettävämpi esimerkki edelleen toimialariippumattomuudesta; se toisaalta vaatii ymmärrystä semanttisesta informaatiosta, mutta on omien kokemusteni mukaan huomattavasti laaja-alaisempien osaajien ymmärrettävissä.

Nämä ovat nyt käytännön esimerkkejä, jotka ehkä avaavat tietotekniikan "teknistä mörköä" tuohon toimialariippumattomuuteen. Varsinaiseen kysymykseen:

Toimialariippumattomuus = Yleispätevä malli/tekniikka/menetelmä

Perustietotekniikka = Tämä lienee subjektiivinen aikaan ja yleiseen tasoon sidottu käsite siitä, mitä "Perus" milloinkin tarkoittaa. Mobiilisovelluksien tukea järjestelmissä ei vielä mielletä "perustietotekniikaksi", mutta muutaman vuoden päästä tilanne saattaa hyvinkin olla toinen.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Juhani Tikkanen

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivun luomiseen käytetty aika: 0.159 sekuntia